- NIERAFINOWANE
- TŁOCZONE NA ZIMNO
- 100% NATURALNE
- pojemność 250ml
- data ważności oleju podana jest na tylnej etykiecie dla oleju konopnego wynosi ona 6 miesięcy od daty tłoczenia, dla oleju z pestek dyni 8 miesięcy.
- przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu
- po otwarciu przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 tygodnie
- olej może zawierać naturalny osad
- Alergeny: Produkty mogą zawierać orzechy włoskie i migdały.
OLEJ Z PESTEK DYNI
Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem. Zawiera ok 80% Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z czego 60% są to kwasy wielonienasycone (kwas linolowy).
Olej z dyni jest olejem lekkostrawnym z powodu specyficznego składu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają się w nim również inne substancje odżywcze tj. witaminy: E, B1, B2, B6, duża ilość witaminy: A, C i D, cynk, potas i selen, oraz fitosterole. W związku z wysoką zawartością tokoferoli, olej z pestek dyni jest bardzo odporny na utlenianie.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z PESTEK DYNI:
- może wesprzeć układ odpornościowy
- może zmniejszyć stany lękowe i bezsenność
- może poprawić pamięć i koncentrację
- może zahamować przerosty gruczołu krokowego i zmniejszyć rozmiar powiększonej prostaty
- może zatrzymać, a nawet zawrócić nadmierne wypadanie włosów u mężczyzn
- wykazuje działanie przeciw-nadciśnieniowe i ochronne; może normalizować ciśnienie u kobiet po menopauzie
- może zmniejszyć ryzyko miażdżycy
- może zapobiec stłuszczeniu narządów wewnętrznych: serca, wątroby i nerek
- może korzystnie wpłynąć na wzrok
- może pozytywnie wpłynąć na cały układ moczowy
- może bardzo dobrze sprawdzić się w chorobach pasożytniczych
- może przynosić ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
- może pomóc w leczeniu zaburzeń trawiennych u dzieci
- może chronić kości przed osteoporozą
OLEJ Z PESTEK DYNI W KUCHNI
Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej charakterystycznych naturalnych tłuszczy. Na tle wielu innych olejów roślinnych wyróżnia się smakiem, konsystencją i kolorem.
Cechą, która zdecydowanie nadaje mu charakteru jest jego posmak -przypominający smak orzechów. Dzięki temu, olej z pestek dyni doskonale będzie pasował do dań wytrawnych, jak i do dań słodkich.
- często podaje się jako sos sałatkowy
- jako sos do lodów śmietankowych
- jako polewa do kaszy gryczanej, ryżu, kuskus, ziemniaków
- bardzo dobrze komponuje się z białym serem, jajami i wszelkiego rodzaju roślinnymi pastami tj. hummus, tahini, pasta ze słonecznika, pasta z fasoli
!!! Należy pamiętać żeby spożywać olej z pestek dyni wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce. Sprzedawany w szklane j ciemnej butelce.
OLEJ Z PESTEK DYNI W KOSMETYCE:
- może przyspieszyć gojenie się ran i podrażnień
- odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a w szczególności: wrażliwej, suchej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej
- może nawilżać i uelastycznić skórę
- może ułatwić walkę z wypryskami
- może pomóc walczyć z rozstępami
- może być stosowany jako jako odżywka do włosów – nada im blask i pielęgnuje końcówki
- ze względu na kolor może lekko zabarwić skórę, dlatego zaleca się rozcieńczyć go z innym, jasnym olejem.
OLEJ KONOPNY – WŁAŚCIWOŚCI
- może wpłynąć na złagodzenie objawów PMS i menopauzy
- może wpłynąć na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi
- może wpłynąć na lepsze funkcjonowanie wątroby i nerek
- może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca i miażdżycę
- może pomóc zmniejszyć stany zapalne
- może wpłynąć na wzmocnienie układu odpornościowego
- może wspierać układ nerwowy
- może wpłynąć na usprawnienie pracy układu sercowo-naczyniowego
- może naturalnie zadbać o paznokcie
- może zregenerować i nawilżyć włosy
OLEJ KONOPNY W KUCHNI
- jako dodatek wielu potraw np. do sałatek, surówek, dressingu, domowego pesto, hummusu, kasz, ryżu
- dobrze sprawdza się w zastępstwie masła, polewając pieczywo
- do zup i sosów dla wzbogacenia smaku oraz uwolnienia dodatkowych witamin z warzyw
- Należy pamiętać, żeby spożywać olej konopny wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.
OLEJ KONOPNY W KOSMETYCE
- może zregenerować słabe i zniszczone paznokcie dłoni i stóp
- może nawilżyć włosy i sprawić, że będą one zdrowe i błyszczące
- dzięki niemu można usunąć makijaż, również makijaż oczu
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.