WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML
Wartość energetyczna 3404 kJ / 828 kcal
Tłuszcze __________________________ 91,6 g
W tym kwasy tłuszczowe :
nasycone ___________________________ 6,2 g
jednonienasycone___________________ 58,0 g
wielonienasycone __________________27,1 g
Węglowodany _______________________ 0 g
w tym cukry__________________________ 0 g
Białko ________________________________ 0 g
Sól ___________________________________ 0 g
Alergeny: Produkt może zawierać orzechy włoskie i migdały.
Olej rzepakowy jest ogromnym źródłem przeciwutleniaczy. Stanowi prawdziwą skarbnicę cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, witaminy A, K, E, D2(3) i sterole roślinne.
OLEJ RZEPAKOWY – WŁAŚCIWOŚCI
- może wpływać na funkcjonowanie mózgu
- może wspomóc przeciwdziałanie miażdżycy
- może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zawału
- może łagodzić objawy zapalenia stawów
- może wspomóc przemianę materii
- może korzystanie wpłynąć na funkcjonowanie wzroku oraz układu immunologicznego
- może obniżyć cholesterol
- może poprawić metabolizm kości i naczyń krwionośnych
- może poprawić kondycję skóry: spowolnić pojawianie się zmarszczek, zredukować plamy i znamiona oraz blizny po trądziku
OLEJ RZEPAKOWY W KUCHNI
- do sałatek, jako baza dressingów i sosów wineget
- do surówek do past warzywnych
- do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw
- do przyrządzenia placków, naleśników, dań mięsnych
- do ukręcenia domowego majonezu
- do przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego
- klika kropel oleju do wywaru warzywnego bądź zupy
OLEJ RZEPAKOWY W KOSMETYCE
- może uelastycznić i nawilżyć skórę
- może nawilżyć suchą skórę dłoni lub przesuszone kolana i łokcie
- jako olejek bazowy do masażu całego ciała
- jako składnik maseczek
Prezentowane tu treści przeznaczone są wyłącznie do celów informacyjnych. Nie są to porady medyczne, i nie mogą być tak rozumiane ani interpretowane jako takie. Informacje odnoszące się do kwestii zdrowotnych nie zastępują specjalistycznych porad medycznych.