W ostatnich kilku latach wzrosło zainteresowanie i popyt na żywność naturalną. Do żywności naturalnej należą między innymi oleje pozyskiwane z wykorzystaniem technologii tłoczenia „na zimno”. Metoda ta zapewnia pozyskanie i zachowanie składników naturalnie występujących w roślinie. Jednym z takich olei jest olej z pestek dyni . Wyróżniają go specyficzne walory takie jak barwa od jasnozielonej z domieszką pomarańczowej do ciemnozielonej z intensywnym czerwonym zabarwieniem oraz łagodny , owocowy, a czasami orzechowy smak i aromat. Olej z nasion dyni znany jest i ceniony w krajach południowo-wschodniej Europy, głównie Austrii, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech .
Wyjściowa jakoś oleju uwarunkowana jest jakością używanego do produkcji surowca, jego odmianą i rodzajem oraz warunkami uprawy. Stabilność przechowalnicza olejów tłoczonych na zimno wynosi ok. 6-12 miesięcy i jest ograniczona głównie zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) oraz obecnością antyoksydantów. Trwałość oleju z nasion dyni wynosi 8 miesięcy.
Oleje tłoczone na zimno w swoim składzie zawierają liczne substancje bioaktywne wykazujące zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w związku z czym stanowią ważny pod względem żywieniowym komponent diety.
Olej ten nie nadaje się do smażenia. Korzystne jest stosowanie bezpośrednio do sałatek lub jako komponent sosów, kasz, makaronów, surówek.
Pestki dyni zwane inaczej nasionami, stanowią cenne źródło składników odżywczych, zawierają :
37,8-45,4% tłuszczu
25,2-37 % białka
11% węglowodanów
6% błonnika pokarmowego
Witaminy – m.in. kwas foliowy, niacyna, A, C, i E)
Składniki mineralne – sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez, mangan, selen, cynk
Nasiona dyni to również popularne przekąski w wielu krajach. Spożywane są na surowo lub prażone , solone lub nie solone. Wykorzystywane są do gotowania i pieczenia, jako składnik chleba, płatków śniadaniowych oraz ciast.
Olej z nasion dyni wyróżnia wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Przykładowo kwas oleinowy wykazuje pozytywne działanie prozdrowotne, zwiększa stężenie HDL cholesterolu i zmniejsza LDL , przy jednoczesnym zmniejszeniu cholesterolu całkowitego, działa żółciopędnie, ogranicza agregację płytek krwi. Produkty zawierające w swoim składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą zawierać się w codziennym jadłospisie , gdyż w organizmie człowieka nie zachodzi ich endogenna synteza. Kwas linolowy zawarty w oleju działa hamująco na agregację płytek krwi, jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wątroby i nerek, uczestniczy w procesie pigmentacji skóry i gojeniu ran oraz prewencji zakażeń. Zapewnia także właściwy wzrost i rozwój młodego organizmu. Działanie kwasów z rodziny n-3 powoduje: obniżenie ciśnienia krwi, stężenie triacylogliceroli w surowicy oraz stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy , a także chroni przed powstaniem zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych oraz rozwojem blaszki miażdżycowej. Kwasy z rodziny n-3 mają także wpływ na ograniczenie wzrostu guzów nowotworowych, ponieważ zwiększają przepuszczalność błon cytoplazmatycznych.
Badania naukowe przeprowadzone przez El-Mosallam i wsp. Miały na celu wskazanie wpływu oleju z dyni na nadciśnienie (indukowane chemicznie) u szczurów. Dawkę oleju (40-100 mk/kg masy ciała ) podawano raz dziennie przez okres 6 tygodni. Podawanie oleju skutecznie obniżyło ciśnienie krwi spowodowane działaniem substancji chemicznej oraz znormalizowało zmiany elektrokardiogramu. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na ochronny wpływ oleju z nasion dyni wobec zmian patologicznych serca i aorty.
Właściwy stosunek kwasów n-6 do n-3 w Siecie ma znaczenie w kojarzeniu i zapamiętywaniu, koordynacji ruchowej, ogólnej zdolności poznawczej oraz utrzymaniu stabilności nastrojów i opanowywaniu stanów lękowych.
Sterole roślinne naturalnie obecne w oleju z nasion dyni stanowią czynnik przeciwdziałający hipercholesterolemii. W formie estrów stanolowych konkurują z cholesterolem o przyłączenie do wolnych receptorów struktury miceli. W ten sposób redukują absorpcję cholesterolu całkowitego oraz frakcji HDL w przewodzie pokarmowym człowieka i przyczyniają się do zwiększenia jego wydalania.
W raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności podano , że efekt obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi o 10-15% jest obserwowany przy dawce 1-3 g na dobę .
Fitosterole wykazują właściwości przeciwzapalne. Przeciwbakteryjne, przeciwwrzodowe, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne.
Działanie przeciwnowotworowe polega na przeciwdziałaniu rozwojowi raka prostaty, jajników, płuc, żołądka i okrężnicy.
Cennym prozdrowotnym składnikiem występującym w oleju z dyni są kwasy fenolowe uczestniczące w neutralizacji wolnych rodników. Związki te przeciwdziałają cukrzycy, stanom zapalnym, chorobie wieńcowej oraz posiadają określone właściwości farmakologiczne wykazując działanie żółciopędne, przeciwbakteryjne.
Związki witamino-E aktywne obniżają poziom cholesterolu oraz wykazują działanie neuroprotekcyjne, niwelując ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, Huntingtona czy Alzheimera.
Występujące w oleju z nasion dyni barwniki karotenoidowe wykazują właściwości przeciwutleniające. Karotenoidy zmniejszają ryzyko zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu, zaćmy i zwyrodnienia plamki ocznej, chorób nowotworowych oraz szeregu dolegliwości wieku starszego.
Cennym składnikiem oleju z dyni jest skwalen, wykazuje pozytywny wpływ na szpik kostny , węzły chłonne i nadnercza.
Zapraszamy do zakupu w naszym sklepie internetowym :
https://zielonyolej.pl/produkt/olej-z-pestek-dyni/