Kategoria:

Olej z rokitnika 250ml

58,00 

Olej z rokitnika tłoczony „na zimno” w naszej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony w prasach ślimakowych wolnoobrotowych w temperaturze do 40 °C. Nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze, decydujące o jego zdrowotnych właściwościach. Olej ten charakteryzuje pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz owocowy zapach.

Dodatkowe informacje

pojemność

250ml

OLEJ Z ROKITNIKA SUBSTANCJE CZYNNE

Olej z rokitnika ze względu na swoje właściwości jest nazywany “złotem z Syberii”, zawiera on wiele substancji prozdrowotnych:

  • flawonoidy –  działają przeciwutleniająco
  • garbniki – działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • związki fenolowe – pomagają w dezynfekowaniu ran i otarć
  • A, C, E, K, B1, B2, B6
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
  • krzem, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas lipokenowy)
  • zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7

 

OLEJ Z ROKITNIKA – WŁAŚCIWOŚCI

  • Olej z rokitnika przede wszystkim pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
  • pomaga w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka
  • posiada właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
  • wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia
  • obniża poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi
  • spożywanie oleju korzystnie sprzyja profilaktyce choroby niedokrwiennej serca
  • posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne: pomaga w leczeniu aft, zapaleniu spojówek
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy i stanów zapalnych błony śluzowej  układu pokarmowego
  • działa regeneracyjnie np. w oparzeniach, odmrożeniach, bliznach
  • zapobiega miażdżycy
  • wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt
  • zmniejsza zmarszczki
  • zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu się końcówek

 

OLEJ Z ROKITNIKA W KOSMETYCE

  • idealny do cery łuszczącej się, zniszczonej, suchej, podrażnionej
  • jest on polecany dla cery dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, a także poprawia koloryt skóry
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan włosów dodając im połysku
  • jest uznawany za naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego dodaje się go do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV
  • wspomaga leczenie blizn po trądzikowych i pourazowych – można stosować bezpośrednio na skórę

 

OLEJ Z ROKITNIKA W KUCHNI

  • dodatek do sałatek i surówek
  • do pieczywa
  • dobrze komponuje się z warzywami i owocami
  • dodatek do świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
  • do past np. kanapkowych
  • jako składnik do pesto do makaronu

 

Oleju z rokitnika nie powinny spożywać osoby cierpiące na stany zapalne trzustki, wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego.