Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenu z orzecha włoskiego. Nie zawiera glutenu.
OLEJ Z ROKITNIKA SUBSTANCJE CZYNNE
Olej z rokitnika ze względu na swoje właściwości jest nazywany „złotem z Syberii”, zawiera on wiele substancji prozdrowotnych:
- flawonoidy – działają przeciwutleniająco
- garbniki – działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie
- związki fenolowe – pomagają w dezynfekowaniu ran i otarć
- A, C, E, K, B1, B2, B6
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
- krzem, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas lipokenowy)
- zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7
OLEJ Z ROKITNIKA – WŁAŚCIWOŚCI
- Olej z rokitnika przede wszystkim pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
- pomaga w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka
- posiada właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe
- wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia
- obniża poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi
- spożywanie oleju korzystnie sprzyja profilaktyce choroby niedokrwiennej serca
- posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne: pomaga w leczeniu aft, zapaleniu spojówek
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy i stanów zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego
- działa regeneracyjnie np. w oparzeniach, odmrożeniach, bliznach
- zapobiega miażdżycy
- wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt
- zmniejsza zmarszczki
- zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu się końcówek
OLEJ Z ROKITNIKA W KOSMETYCE
- idealny do cery łuszczącej się, zniszczonej, suchej, podrażnionej
- jest on polecany dla cery dojrzałej, ponieważ wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, a także poprawia koloryt skóry
- zapobiega wypadaniu włosów
- działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan włosów dodając im połysku
- jest uznawany za naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego dodaje się go do kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV
- wspomaga leczenie blizn po trądzikowych i pourazowych – można stosować bezpośrednio na skórę
OLEJ Z ROKITNIKA W KUCHNI
- dodatek do sałatek i surówek
- do pieczywa
- dobrze komponuje się z warzywami i owocami
- dodatek do świeżo wyciskanych soków i przecierów owocowo-warzywnych
- do past np. kanapkowych
- jako składnik do pesto do makaronu
Oleju z rokitnika nie powinny spożywać osoby cierpiące na stany zapalne trzustki, wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego.